Vi är lite chockade, men väldigt uppmuntrade, över att förra avsnittet av läsarpodden, om David Thurfjells Det gudlösa folket, har över 35 000 lyssningar. Det är roligt att det finns ett intresse för det som är denna bloggs ärende, det vill säga teologi, böcker och bildning!
Denna månads bok i podden är Lila av Marilynne Robinson, utgiven på svenska i en mycket fin översättning av Niclas Nilsson på Weyler förlag (som också lagt ut ett gratis provkapitel, följ bara länken!)
Robinson är en av USA:s stora författare. Hon debuterade med Housekeeping i början av 1980-talet, men trots den oerhörda responsen så skrev hon ingen ytterligare roman förrän 2005, då hon publicerade Gilead. Den vann det prestigefyllda Pulitzerpriset samma år.
Huvudperson i Gilead är pastor John Ames, som skriver ett slags testamente till den son han oväntat fick på sin ålders höst och som han nu vet att han inte kommer få se växa upp. Gilead är namnet på den stad i mellanvästern där Ames verkat som pastor hela sitt liv, i sin fars och farfars efterföljd.
Robinsons två följande romaner, Home och Lila, utspelar sig också i Gilead, bland den lilla krets av människor som vi får möta i första romanen. Men det är ingen triologi i klassisk mening, utan romanerna är, med Robinsons ord, ”besläktade”. De bygger inte på varandra, utan kan läsas i valfri ordning. Däremot fördjupar de varandra.
Robinson skriver också essäer, där hon reflekterar över filosofi, politik och teologi. Hon tillhör den reformerta traditionen, och är särskilt förtjust i John Kalvin, vilket präglar hennes författarskap på ett fascinerande sätt. Hon skriver om världen utifrån sin kristna övertygelse, men inte på ett platt och förutsägbart sätt, utan dynamiskt och rikt. Mark O’Conell karakteriserade det på detta sätt, i en recension i The New Yorker för några år sedan:
I have read and loved a lot of literature about religion and religious experience – Tolstoy, Dostoevsky, Flannery O’Connor, the Bible – but it’s only with Robinson that I have actually felt what it must be like to live with a sense of the divine. /…/ She makes an atheist reader like myself capable of identifying with the sense of a fallen world that is filled with pain and sadness but also suffused with divine grace.
Robinson är för övrigt också Barack Obamas favoritförfattare, och reste just till henne (sic!) för att göra en längre intervju. Robinsons författarskap var för övrigt också temat för Jayne Svenungssons professorsinstallationsföreläsning i Lund förra veckan. Den 12 november kommer Robinson till Sverige, och intervjuas av Per Svensson på kulturhuset.
Läs gärna Lila tillsammans med Läsarpodden. Avsnittet kommer första måndagen i november.
PS: November månads bok blir K G Hammars nya bok Släpp fången loss. Ett tips är att redan nu skaffa den om ni vill vara med och läsa!