Det lackar mot jul, och Läsarna tänkte försöka dela ut några väl valda julklappar till behövande. Först ut är kulturutskottet och dess ordförande Per Bill, som föräras ett exemplar av Jürgen Habermas Borgerlig offentlighet. I denna moderna klassiker beskriver den tyske sociologen och filosofen Habermas det offentliga samtalets betydelse för demokratins framväxt och fortlevnad. Grunden för demokratin är enligt Habermas en ny sorts offentlighet, där det öppna samtalet blir det främsta medlet för att bygga samhället.
Det centrala forumet för dessa samtal blev från 1700-talet tidningar. Här presenterades idéer och förslag, som när de låg i tryck kunde diskuteras av dem som så ville (eller kanske snarare: av dem som hade tid, kunskap och kände sig berörda). Dialogen och det kritiska samtalet var avgörande i denna typ av offentlighet. Men Habermas varnar också för att när marknaden allt mer reglerar medierna så minskar offentligheten, liksom dynamiken i samtalet.
Habermas må idealisera svunna tiders ”öppna offentlighet”, men har en poäng i den iakttagelsen att demokratin är förbunden med levande offentliga samtal. Gärna på idéplanet, det vill säga inte bara kommentarer till gårdagens politiska beslut och uttalande. Just denna funktion fyller många kulturtidskrifter, och i en tid då tidningsdöden redan utarmar det offentliga samtalet framstår en minskning av det tämligen ringa statliga stödet som ganska improduktivt.
Vi hoppas att biologen Per Bill, kulturutskottet ordförande och tillika moderaternas kulturpolitiske talesman, kommer på bättre tankar efter att ha ägnat mellandagarna åt Habermas. Principen om den starkastes överlevnad kanske funkar i biologin, men tillämpad på kulturpolitiken leder den tyvärr till tystnad eftersom den som ensam överlever inte har någon att samtala med. Bättre då, med en annan bild från naturen, att låta tusen blommor blomma!