Islam: utkast till en bildningsresa

islam

BBC Radio 4:s podd In our time är en fantastisk bildningsresurs. Upplägget är enkelt och genialt: den skicklige journalisten Melvyn Bragg möter tre ledande experter inom ett fält för att diskutera ett givet ämne. Alltifrån universums ålder och neanderthalarna till den Nicenska trosbekännelsen.

Jag uppskattar verkligen formatet. Jag har svårt att lyssna på poddföreläsningar för jag tappar bara bort mig, men ett samtal är dynamiskt och tillräckligt varierat för att jag ska hålla fokus. Att det är experter som redogör gör att man slipper lyssna på populister som sitter och gissar. Man får rapporter från forskningsfronten, men Bragg ser till att de grundläggande frågorna besvaras (”Vad hände? Varför? Hur vet vi det?”), och att lyssnaren alltid hänger med genom att kräva klarhet och förtydliganden så fort det blir dunkelt.

Ett sätt att lyssna är att fördjupa sig i ett ämne genom att gräva fram allt i arkivet som har med det att göra. Under hösten har jag gjort detta genom att försöka  lyssna igenom allt om islam att göra. Bakgrunden är givetvis händelserna i Mellanöstern och de fruktansvärda IS. Deras framfart har för min del gjort behovet av att närmare studera islams historia och tradition närmast akut. Detta är en så rik tradition, och den förtjänar inte att associeras med så brutala mördare. Det kändes rentav som en plikt att lära känna den lite närmare när mörka rubriker om islam fyllde alla medier.

En bra början är  programmet om Sharia, hur det växte fram och utvecklades. Här ges bra beskrivningar av Muhammeds liv och arv, och av islams allra första år. Sedan kan man gå vidare till den arabiska erövringen och islams snabba spridning åren efter Muhammeds död. Därefter programmet om splittringen mellan Shia och Sunni, som sker mycket tidigt. Dessa tre program lägger en bra grund, och klargör många grundläggande saker.

Vill man fortsätta kronologiskt så kan man sedan lyssna på programmet om det strålande abbasidkalifet från mitten av 700-talet. Till denna period hör även avsnittet om det muslimska Spanien från 700-talet. Det är ett lysande program om hur kristna, muslimer och judar levde sida vid sida i ett mycket kreativ mix. Avsnittet om den store 800-talsfilosofen Al Kindi är en möjlig fördjupning . Mindre uppbyggligt, men likväl viktigt, är programmet om det tredje korståget på 1000-talet. Slutligen hör även de kända muslimska filosoferna Avicenna [] och Averroes till abbasidiernas era, och de har förärats var sitt avsnitt.

Historien fortsätter med mamlukerna från 1200-talet och om Safaviderna i Persien från 1600-talet. För den moderna tiden har jag tyvärr inte hittat någon annat program än det om fundamentalism i allmänhet, vilket naturligtvis blir för smalt.

Utöver dessa finns möjligheter till fördjupningar av olika slag. Som programmet om den store historiefilosofen Ibn Khaldun på 1300-talet eller det om Tusen och en natt.

14 program, ca 10 timmar. Det jag framför allt saknat var ett program om Koranen, ett om ”den historiske Muhammed”, ett om det Ottomanska imperiet och så några om islam idag.

 

 

 

1 reaktion på ”Islam: utkast till en bildningsresa

  1. Det här är snudd på OT, men jag kan inte låta bli att stämma in i hyllningen av In Our Time. Jag gör mig ständigt ursäkter för att tipsa folk om att lyssna!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.