Petras teologilogg IV

Den kristna berättelsen bär en världsbild som spränger gränserna för det vi vanligen kallar verklighet.

Om det nu är så, då har vi som kristna nedärvda verktyg för att se möjligheter. Att se att det kan vara annorlunda. För oss är verkligheten inte begränsad till det vi vanemässigt tror är allt. För oss är verkligheten också, på precis samma gång, något helt annat.

Men det stannar inte där. För med en sådan nedärvd visdom kommer ansvar, kommer kallelse. En kallelse att se mer. Den kristna apokalyptiken kräver en alternativ konstruktion av själva begreppet värld, av själva begreppet verklighet. Så resonerade Daniel Barber i det citat jag återgav i Petras teologilogg III.

Jag tänker på det när jag sitter i bilen, och bilen fylls av musik. Det är sällan jag som väljer musik i bilen numer. Nu väljer någon Laleh:

Vad var det vi sa
När vi sträckte ut våra armar

vad var det vi skrek
När drömmar bar oss bortom stan

Och jag blir gymnasialt framtidstroende där i bilen. Jag blir ung, blir ännu-inte, fylls av möjligheter, men möjligheter som ligger i framtiden. Kraft och makt sedan, inte ännu.

vi ska ta över
vi ska ta över världen
vi ska bli stora
vi ska bli mäktiga, ha ha

Men så inser jag det ofrånkomliga: Det är nu vi är mäktiga. Min generation har tagit över nu. Så är det. Vi får inte mycket mer makt än vi har nu och femton år framåt. Dessutom tillhör jag och de flesta jag känner världens rikaste 5%. Det är vi som är de stora, de mäktiga. Det är nu ”vi ska göra jorden hel, vattnet rent, aldrig skada varandra mer”. För det var ungefär så vi sa, ”det vi aldrig nånsin skulle glömma”. Gymnasienätter, uppsalanätter, framtidsdrömmarnätter, ännu-inte-nätter, ”att vi ska slåss, vi ska slåss mot Goliat”.

Och om vi dessutom tror, alltså om vi tror på en värld som inte begränsar sig till det vi vanligen kallar verklighet. Då borde vi kunna få tag i det där Davids-modet, och i så fall har vi inga undanflykter. Så tro mig, generationskamrater, det kanske inte känns så, men ”jag vet att vi är modigast”. För modigare än så här blir vi inte, och inte heller mäktigare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.