Simone Weil, partiernas avskaffande, och det goda samtalet

Min julklappsbok till alla partipolitiskt aktiva är Simone Weils Om de politiska partiernas avskaffande, nyss utkommen på svenska. I boken argumenterar Weil för att det politiska partiet korrumperar demokratin, hindrar tankeförmågan och innehåller mekanismer som leder till att ett parti obönhörligen förråder de ideal det bildats för att kämpa för. Och jag misstänker att hon har rätt.

Jag har inte läst boken själv (ännu!), men en utsökt fin inblick i boken kan man få i senaste avsnittet av Filosofiska rummet, där Jenny Maria Nilsson, Roland Paulsen och Mårten Björk diskuterar Weils bok tillsammans med programledaren Lars Mogensen. Samtalet hör till de finaste filosofiska rummet jag har hört, och det beror inte bara på deltagarna är kunniga och engagerade utan kanske framför allt på att det alltid händer spännande saker när man börjar ifrågasätta en ”självklar” sak, som att demokrati förutsätter politiska partier.

Just detta är ju också en av Weils poänger – allmänt, inte bara i denna bok – att detta sanna tänkandet är beroende av att det släpps fritt från institutioner som håller det fånget. Ett slående exempel på hur det kan se ut får vi, lustigt nog, i föregående avsnitt av Filosofiska rummet, som hade temat jämlikhet. Där uppstår inget samtal alls, och det beror till stor del på att Neos chefredaktör Sofia Nerbrand upprepade gånger torperderar diskussionen med väl valda doser propaganda – hon försöker få lyssnarna och meddebattörerna att sammanblanda jämlikhet och likhet, ett vanligt nyliberalt trick. Dvs, genom att påpeka att människor är olika och att det orsakar ojämlikhet vill hon insinuera att de som arbetar för jämlikhet nödvändigtvis vill motarbeta mångfald. Det kan förstås förekomma, men är varken logiskt eller politiskt nödvändigt.

Denna typ av icke-tänkande är enligt Weil typiskt för partisinnet, som sätter ökad makt över sökandet efter sanning. Weils betoning på uppmärksamheten som nödvändig för allt sant tänkande blir därmed befriande.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.