Resurser för frikyrka och väckelse

Härmomdagen besökte jag det fantastiska  Läsaren på Örebro Missionsskola – bara namnet gör ju att en sådan plats ligger denna blogg varmt om hjärtat! Läsaren är en center för väckelsehistoriska studier, där en mängd material samlats in genom entusiasm och huvudsakligen ideellt engagemang från av Göran Janzon och Willy Svahn, m.fl. Här samlas främst tryckta skrifter från väckelsen – och samlingen är inte bara bred, utan innehåller även flera unika objekt.

En bra sak är att arkivet inte bara har texter, utan även ting – artefakter, som vi historiker brukar kalla det. Insamlingsbössor, konstföremål och – håll i er! – Emil Gustafsons gitarr! (8-strängad, för den som undrar). Väckelsens materiella kultur är allt för lite undersökt, och Läsaren kan bli en bra resurs för att ändra på det.

Pingströrelsens har sin egen verksamhet för arkiv och dokumentation under ledning av Magnus Wahlström på Pingsthuset i Alvik. Det som är bra här är att man tillgängliggör mycket på nätet. Inte arkivmaterial (än?) men väl uppsatser och böcker. Framför allt serien Skrifter utgivna av Insamlingsstiftelsen för pingstforskning (som man kan donera pengar till…). Här finns återtryck av avhandlingar som Carl-Erik Sahlberg Pingströrelsen och tidningen Dagen och Rodhe Strubles Den samfundsfria församlingen och de karismatiska gåvorna och tjänsterna. Men här finns även värdefulla skrifter som enbart givits ut här, som makarna Gäreskogs Lewi Pethrus i konflikt. Om några konflikter år 1929 mellan Lewi Pethrus och kända personer inom Pingströrelsen eller (ähem…)  Regn, regn färdas över oss. Algot Niklasson och förnyelseväckelsen inom svensk pingströrelse 1950–1951.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.