Om tro och vetande

Ett av mina stora intresseområden är förhållandet mellan kristendomen och den moderna vetskapen. I tidiga tjugoårsåldern tyckte jag att det var besvärligt att försöka hålla båda två i huvudet samtidigt. Hur ska man få ihop Bibelns skapelseberättelse med vetenskapens påståenden om människans uppkomst? Är det där med Big Bang sant? (Faktum är att jag fick höra för ett tag sedan att Nature en gång refuserade en artikel om Big Bang eftersom den ansågs ge för mycket ammunition till de kristna!) Det kunde leda till mycket ångest. Men ju mer jag tänkt på det här, och ju längre jag vandrat med Jesus, desto mindre oroad har jag blivit. En medkristen som jag har stort förtroende för sade en dag: Tänk på det som något spännande. Jag vet att Gud skapade världen. Jag är övertygad om det. Då blir Första Mosebok en utmaning istället för något att vara rädd för. Och faktum är att min tro visade sig hålla.

Jag läser gärna populärvetenskapliga böcker om kosmologi och teoretisk fysik. När jag bodde hemma hade jag dessutom ett teleskop, med vilket jag betraktade stjärnhimlen klara nätter. Det är en aktivitet som jag tycker att fler kristna borde ägna sig åt:

Himlarna vittnar
        om Guds härlighet,
    himlavalvet förkunnar
        hans händers verk.

som det står i Ps 19:2. Jag förundras nu över hur sinnrikt konstruerad vår jord är, hur vacker och märklig och rik. Gud är skapare, arkitekt, fysiker och byggmästare, trädgårdsmästare och såningsman, allt på en och samma gång.

På senare år har kristen apologetik dessutom riktat in sig på att bemöta vetenskaplig kritik och visa att det inte finns någon motsättning mellan vetenskap och tro. Jag har själv uppmuntrats av fysikern John Polkinghorne och ledaren för Human Genome Project Francis Collins, samt av Oxfordmatematikern John Lennox, vars föreläsning om mirakel jag gästade förra året. Jag vill även rekommendera filosofen William Lane Craig som driver sajten Reasonable Faith med tillhörande podcast. De har alla hjälpt mig att förundras över och uppskatta Guds skapelse på ett djupare plan.

Naturen ska väcka glädje hos oss – och vi ska inte låta de militanta ateisterna stjäla den glädjen. Inte heller ska de få något slags sanningsmonopol vad avser forskning. Bibeln talar om de som tillber det skapade istället för Skaparen, och sådan kan vetenskapen utan Gud bli. Med Gud blir den å andra sidan oändligt mycket mer fascinerande.

1 reaktion på ”Om tro och vetande

  1. Själv har jag nyligen läst en annan bok i samma ämne som rekommenderas. Förhållandet mellan vetenskap och tro är ungefär samma inom den judendom Schroeder representerar.
    In The Science of God, distinguished physicist and Biblical scholar Gerald L. Schroeder demonstrates the surprising parallels between a variety of Biblical teachings and the findings of biochemists, paleontologists, astrophysicists, and quantum physicists. In a brilliant and wide-ranging discussion of key topics that have divided science and religion—free will, the development of the universe, the origin of life, and the origin of man—Schroeder argues that the latest science and a close reading of the Bible are not just compatible but interdependent.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.