Mirjam Tuominen

Jag har länge velat skriva något om den finländska, svenskspråkiga författaren Mirjam Tuominen. Som präst skulle jag ösa rader ur hennes böcker rakt in i mina predikningar. Hon är som Psaltaren. Hon kan skriva om det mörkaste, som barndomens gata av missbruk och misshandel, i en form, ett språk som gör den hanterbar. Inte alls förskönad, men så här ungefär, som hon beskriver det själv:

 

–Nej, det är inte inferno. Det är vackert också.

–På grund av de geometriska figurerna, på grund av tonen som genomströmmar det.

–Alltså inte inferno. (ur Tema med variationer, s. 51)

 

Precis som i Psaltaren. Det kunde inte bli värre, men att någon levde och kunde skriva det vackert. Jag kan inte tänka något mer hoppingivande.

 

Ett citat till, ett längre:

 

Jag kom till ett land, där friheten realiserats eller åtminstone ansågs mycket nära sitt fulla förverkligande. För människorna här kunde följaktligen ordet frihet inte vara användbart med hänsyn till dem själva utan endast med hänsyn till andra folk, som ännu inte funnit den lyckliggörande formel, som betyder frihetens förverkligande. I detta land talade människorna därför mycket och med stark medkänsla om de ofria människorna utanför sitt lands gränser. Man konstaterade, att man borde anstränga sig till det yttersta för att befria alla jordens länder och folk. Däremot kunde det knappast varit passande, om någon landsman kommit på idén att till exempel med ett längtansfullt tonfall åkalla begreppet frihet för interna sammanhang, sig själv eller någon av sina landsmän. (ur Tema med variationer, s. 18)

 

Förlaget Eskaton ger ut hennes böcker, en efter en. Eskaton är en glödande bit kol i förlagsmängden. Det avsides men relevanta står i fokus för deras utgivning, så håll ögonen på dem.

2 reaktioner på ”Mirjam Tuominen

  1. Vet att det kan kännas omöjligt för en svensk att tänka sig, men hon heter faktiskt Tuominen (inte Touminen).

  2. Tack för dina vackra ord. Jag hoppas att många fler kommer att hitta M T genom Eskatons fantastiska utgivninsprojekt.
    Tuva Korsström

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.