”Människan är allt”

Gud har skapat människan så pass jämlik honom att hon inte bara har en evig och odödlig själ, likt Gud själv (om än inte evig och odödlig som Gud själv, så likväl evig och odödlig som [!] Gud själv, bara inte odödlig på samma sätt – för Guds odödlighet är hans egen – men trots det lika visst och otvivelaktigt odödlig som han), utan Gud har också givit henne en kropp, som skall ikläda sig oförgänglighet och odödlighet – en kropp som han inte har givit åt någon enda av änglarna.

Hur mycket en ängel än kan önska att få bli en ärkeängel, eller en ärkeängel att få bli en kerub, så kan människan inte med vett och vilja önska att få bli en ängel, eftersom hon genom denna önskan skulle gå miste om, och redan sakna den härlighet som skall tillfalla henne i hennes kropp. Vi skall förvisso bli som änglar (Mark 12:25), säger Kristus: i det som vi kan likna dem skall vi likna dem, genom upphöjandet och förfinandet av våra själsförmågor; men änglarna skall aldrig nå fram till att likna oss i våra förhärligade kroppar. Inte heller har Gud förbehållit människan denna skatt och värdighet endast till den kommande världen, utan redan här och nu har han gjort människan till Guds son (Lukas 6:35), Guds säd (1 Joh 3:9), delaktig av gudomlig natur (2 Pet 1:4) och till och med till själva gudar, för ”han har sagt: ni är gudar” (Ps 82:6).

Därför, som om himlens härlighet var för stor för Gud att hålla för sig själv, har Gud kallat människan dit upp för att ta del av den vid hans Sons himmelsfärd; och som om en enda Gud inte var tillräcklig för att råda över denna värld, har han förmerat gudarna här på jorden och överfört inte bara sin makt till varje rådman utan själva den gudomliga naturen till varje heliggjord människa. Kung David frågar sig med helig förundran: ”Vad är en människa att du tänker på henne?” (Ps 8:4) Men jag måste be om hans lov, och den helige Andes, att vidare få säga – eftersom Gud nu tänker på människan, har skänkt tanke åt henne – vad är inte människan? Människan är allt…

John Donne, ur en predikan den 8 maj 1625.

(Bild: Macha Chmakoff, Nativité au petit Christ jaune)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.