Läsarpodden tillbaka

john-bunyan

Nu är läsarpodden tillbaka, efter att vi av tråkiga orsaker gjort uppehåll under sommaren. Det nya avsnittet – som är vår tionde bok, ett litet jubiléum med andra ord! – lades upp häromdagen, och kan höras här.

Vi har läst väckelseklassikern Kristens resa som skrevs av den engelske puritanen John Bunyan år 1678. Det blir ett samtal om väckelsens mentalitet och spiritualitet: om varför det är så kort avstånd mellan Bunyan 1670-tal och den svenska frikyrklighetens 1880-tal. Men också vad som hänt sedan, vad som gjort att Kristens resa idag inte upplevs lika aktuell som den gjorde tidigare.

Vi samtalar också, i anknytning till Patrik erfarenheter, om prövningar och sorg. Vad Bunyan och Kristens resa har att säga om det, vad det finns att lära i den kristna traditionen och vad sorgearbete egentligen handlar om.

Avsnittet spelades in inför publik, på Örebro Teologiska Högskolas Sommarakademi. För den som är intresserad mer av den tes jag presenterar i avsnittet, att väckelsetraditionen fanns från 1670 till 1970 men sedan förvandlades till något annat, så har jag skrivit om det i två bokkapitel: i ett om bilden i frikyrkan och i ett om Pingströrelsen och idrott.

Till nästa gång tar vi oss an vår första kyrkofader Irenaeus, och dennes Mot heresierna som nyligen kommit på svenska. Läs gärna med oss!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.