Läsarpodden: Shownotes för Det gudlösa folket

LOGOstor 2

Här finns det andra avsnittet av Läsarpodden. Denna gång pratar vi om boken Det gudlösa folket: de postkristna svenskarna och religionen av David Thurfjell. Boken man kan köpa här till rabatterat pris, om man använder koden ”gudlös”. Recensioner av boken kan man exempelvis läsa här (SvD) och här (DN). Det finns också en massa intervjuer med Thurfjell runt om på nätet, till exempel här och här. Carl-Henrik Jaktlund reflekterade över Thurfjells bok i en krönika i somras (faktum är att hans senaste bok på många sätt är en diskussion av det insnävade ”kristen”-begreppet).

I början talar vi lite om politik och buddhism –  till och med politiskt våld inom buddhismen. Om det kan man läsa mer här eller här. Om människor som gillar Jesus men inte kyrkan har Dan Kimball skrivit en hel bok.

Ulf Lundells sång om att inte behöva katedraler utan bara vinden i sitt hår heter ”Gå upp och klippan”.

Sekulariseringsforskarena som vi sedan tar upp är Callum Brown, vars mest kända bok är Death of Christian Britain, och Hugh McLeod. Den senare har skrivit mycket men jag uppskattar särskilt hans Secularization in Western Europe, 1848–1914. Sekulariseringsteorien, att modernitet med nödvändighet leder till sekularisering, är förknippad med ungefär all sociologi fram till 1970-talet, men därefter har en omsvängning skett. En av de viktigaste företrädarna är Peter Berger, som här beskriver hur och varför han ändrat sig i frågan.

Här kan man läsa om nedgången i kyrkobesök i Svenska kyrkan – och här om att vintern är på väg (och här om vad man bör göra åt det…)

Hipster Christianity

På slutet tipsar vi. Jag tipsar om en seminariedag på Teologiska högskolan Stockholm den 12 november, på temat Att förstå IS/Daesh.Här medverkar journalisten Bitte Hammergren samt både svenska och internationella experter. Helgen om Thomas Merton (som i år fyller hundra!) arrangeras av tidskriften Pilgrim – med bland andra Jonathan Montaldo, Ylva Eggehorn, Martin Lönnebo och Samuel Rubenson – är den 4-6 december; mer information här. (Boken med nyöversatta essäer av Merton kan man beställa här.)

Patrik tipsar om Pilgrims höstmöte – som mycket riktigt är fullt… – med bland andra teologen Sarah Coakley. De artiklar som Patrik tipsar om på slutet är dels en artikel av Coakley utifrån erfarenheten att leda en retreat på ett fängelse (paywall… typ tre dollar), dels en samläsning av Coakleys God, Sexuality, and the Self och TV-serien Girls.

Nästa bok: fantastiska Lila av Marilynne Robinson! Läs gärna med oss! Weyler förlag, som gett ut den på svenska, har lagt ut ett provkapitel här. Vi hörs igen första måndagen i november!

3 reaktioner på ”Läsarpodden: Shownotes för Det gudlösa folket

  1. enormt laddad för Lilapodden! Förra årets födelsedagspresent. Min fru fick värkar natten innan och skyndade sig att lämna över presenten innan det drog igång ordentligt. Sen läste jag Lila högt för henne mellan värkarna och efteråt på BB (vi fick stanna en vecka). Lämpligt med tanke på att moderskap är ett så centralt tema i boken (”Yea, I said unto thee when thou wast in thy blood, Live.” etc). För mig var den ännu bättre än Gilead. Men jag läste den som sagt under ganska speciella omständigheter.

    1. Så starkt! Ja, kan tänkta mig att den fick flera dimensioner extra då. Det är en fantastiskt roman, helt otrolig. vi får göra vårt bästa att försöka göra den någon som helst rättvisa, men egentligen det omöjligt (fast det säger jag bara här, Patrik har påpekat att det blir tråkig podd om vi bara tjatar om hur bra den är i en timme 🙂 )

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.