Läsarpodden: Islam & radikalisering

Årets första avsnitt av Läsarpodden finns nu ute, och kan avlyssnas här eller via itunes eller andra podd-appar. Vi läser och samtalar om Åsne Seierstads bok Två systrar (Bonniers), som handlar om två norska tonåringar som lämnar allt för att ansluta sig till IS i Syrien. Vi diskuterar radikalisering, globaliserad Islam och terrorism – och noterar också att vi känner igen en del saker från vår egen frikyrkliga ungdomstid i det Seierstad berättar!

I samtalet nämner jag lite om forskning kring radikalisering, något jag skrivit kort om här i Expressen Kultur, och lite mer omfattande om i boken Ickevåldets vägar. Fred i terrorns tid. Jag refererar också till forskaren Scott Atran, som har en mycket bra presentation om detta som finns att se på youtube. Den som vill ta del av Rowan Williams utäggning kring religionsmöten och kristen identitet, som jag nämner på slutet, kan läsa hela hans tal här.

Nästa avsnitt spelar vi in live i Stockholm, torsdagen den 26 januari klockan 19. Platsen är St Peters kyrka, som ligger på Upplandsgatan 12. Alla är varmt välkomna – givetvis inget inträde eller sånt, men man får gärna anmäla att man kommer via vår Facebook-inbjudan. Vi kommer att prata om Luther utifrån tre av hans texter: Lilla katekesen, En kristen människas frihet och den tragiskt antisemitiska Judarna och deras lögner. Kvällen är också release för vår bok Inte allena. Varför Luthers syn på nåden, Bibeln och tron inte räcker. Den kan införskaffas via Din Boks webbshop med 10% rabatt för läsarpodds-lyssnare: skriv bara ”läsarpodden” i meddelandet i samband med beställningen så dras det av manuellt.

Vi ses!

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.