Läsarpodden: Flannery O’Connor

Silent Nights Paris MjYj

I det senaste avsnittet av läsarpodden diskuterar vi boken Ta himmelriket med våld (Bakhåll) av den amerikanska katolska författaren Flannery O’Connor. Boken är förtjänstfullt översatt av Görgen Antonsson.Vi pratar även om postfrikyrkliga trauman och försöker bli sams med världens (eller i alla fall Sveriges) exegeter…

O’Connor tillhör en av USA:s mest inflytelserika författare. Hennes stil kallas ibland ”southern goth” på grund av det mörker som präglar dem. Berättelserna är ofta våldsamma, ofta med makabra eller groteska inslag. Men samtidigt är det gudomliga och det heliga ofta närvarande – ofta just i våldet eller det groteska. O’Connor svarade dem som ogillade brutaliteten i hennes berättande med att det hon skrev var ”christian realism”.

John Sjögren har recenserat Ta himmelriket med våld i Svenska Dagbladet. Vill man läsa nån introduktion till O’Connors författarskap kan jag rekommendera The Incarnational Art of Flannery O’Connor av  Christina Bieber Lake. Här finns även en intressant recension av hennes ”bönbok” av den läsarna-bekante författaren Marilynne Robinson. O’Connor finns även porträtterad (tillsammans med Thomas Merton, Dorothy Day och Walker Percy) i den fantastiskt fina The Life You Save May Be Your Own: An American Pilgrimage.  

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.