Läsarpodden: David Graeber (shownotes)

Avsnitt 8 av läsarpodden behandlar David Graebers bok: Reglernas utopi. Om teknologi, enfald och byråkratins hemliga fröjder. (Daidalos)Graeber är en amerikansk antropolog verksam i England, även känd som en av drivkrafterna i Occupy Wall Street-rörelsen och som författaren till den hyllade boken Skuld. De första 5000 årenFå böcker har hjälpt mig så mycket när det gäller att förstå vår värld idag som den och en kort introduktion till den bokens tematik kan man få i bbc-serien Promises, Promises. A history of DebtGraeber har också ett väldigt bra twitter-konto.

Men nu handlar det om hans senaste bok som alltså handlar om byråkrati. I vårt samtal upprätthåller vi oss rätt mycket vid det faktum att Graeber är anarkist. För den som vill veta mera om denna tradition och dess förhållande till kristendomen kan exempelvis läsa boken Att hoppas på ett annat system. En antologi om kristen tro och anarkism, redigerad av Anton Lundqvist och Tomas Lundström. (Jag skrev en recension på boken när den kom ut, den finns här)

Joel nämner lingvisten Steven Pinkers bok The Better Angels of our NaturePinkers beskrivning av det minskade våldet kan man också ta del av i hans TED-talk. Joel nämner också Eugene Petersons bok The Pastor. A Memoir.

Till nästa gång läser vi alltså Umberto Ecos klassiker Rosens Namn, boken om vilken det har sagts att det finns lika många åsikter om vad den egentligen handlar om som boken har läsare. Följ med på vår resa till det medeltida klostret och upptäck dess hemligheter med oss! Nästa avsnitt kommer i början av maj!

 

1 reaktion på ”Läsarpodden: David Graeber (shownotes)

  1. Intressant med referens till Steven Pinker i relation till en anarkist. Pinkers argument kan man nog säga är rent anti-anarkistiskt eftersom hans poäng är att Hobbes hade rätt – det behövs en pålitlig Leviathan för att våldet ska gå ner. Intressant kommentar om hotet om våld dock.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.