Läsarpodden: Aleksijevitsj & kommunismen

”Det är väl bättre att vara en ljummen kristen än en ljummen kommunist?”

communism

Idag är det dags för bok nummet fem i Läsarpodden: Svetlana Aleksijevitsj Tiden second hand. Slutet för den röda människan (Ersatz förlag). Aleksijevitsj fick som bekant 2015 års nobelpris i litteratur, och det med motiveringen: ”För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”.

Avsnittet finns här, och tar sin utgångspunkt i vad historiker (i alla fall vissa) kallar ”det korta 1900-talet” – från Första världskrigets utbrott fram till kommunismens fall år 1989 eller 1991.

Om man vill läsa mer om det optimistiska 90-talet i kontrast till vår tids uppgivenhet, som vi talar om i början, så är ett tips Jayne Svenungssons föreläsning i samband med att hon mottog Per Beskows pris år 2014. En som personifierade optimismen var Francis Fukuyama, som menade att kommunismens sammanbrott innebar ”historiens slut” – nu skulle inga fler idékonflikter förekomma, utan den kapitalistiska liberalismen hade segrat en gång för alla! Men redan då fanns det en del som inte höll med

Den som funderar på hopp i vår tid rekommenderas Benedict XVIs encyklika Spe Salvi.

Några andra saker som kommer upp i samtalet:

  • Olika moderniteter, eller ”multiple modernities” som Eisenstadt formulerat det. Hans koncept inspirerade för övrigt en viss avhandling
  • ”Killing for the telephone company” är rubriken på en artikel av William Cavanaugh – fast jag tror han hämtar uttrycket från MacIntyre.
  • Om förändringen från bokens till skärmens tid har jag skrivit utförligt här, och lite kortare i två Expressen-artiklar här och här.

Till nästa gång: läser vi Liv Strömquists Kunskapens frukt (Galago). Det är ett seriealbum, så denna gång finns inga ursäkter att inte haka på!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.