Avsnitt 3 av läsarpodden kan avlyssnas här, eller via iTunes eller någon annan lämplig app. Vi pratar om den fantastiska boken Lila, av Marilynne Robinson, utgiven på Weyler förlag. De har även gett ut Gilead, som vi pratar en del om. (De har lagt ut gratis provkapitel till båda böckerna, följ bara länkarna!)
I det inledande segmentet om kärlek görs några filmreferenser, närmare bestämt till Garden State och The Perks of Being a Wallflower (den senare är betydligt bättre än den förra, och finns för övrigt också som bok!)
När vi kommer in på tillit gör Patrik en utvikning till den danske filosofen Lögstrup, som introduceras förtjänstfullt på norska wikipedia.
Dejtingsåpan Tro, hopp & kärlek finns här på SVT. Analysen, att kopplingen mellan kristen tro och konkret vardag är svag i kyrkorna idag, hämtar inspiration från den amerikanske sociologen Christian Smith. Citatet från Jeremia om det bedrägliga hjärtat är från Jer 17:9, och kärlekens lov återfinns i 1 Kor 13. (Se 1 Kor 12:12 för församlingen som kontext för texten.)
När det gäller frågan om Marilynne Robinson som en ”kristen författare” så finns det en rad intressanta texter om det. Två texter som särskilt kan rekommenderas är ”Putting Religion in Its Place” i London Review of Books och ”The First Church of Marilynne Robinson” i The New Yorker. Om Robinsons kalvinism, vad den betyder för henne och hennes författarskap, kan man läsa här.
Segmentet 3 handlar om plats, och inleds med en referens till kult-hiten ”Det är hit man kommer när man kommer hem” av Euskefeurats (från 1984). Refrängen lyder: ”Det är här man känner vart stigarna går / man vet vem som är släkt med vem”.
Joels slappa referens till ”Hegel och så vidare” (beklagar otydligheten!) syftar på den tyske 1800-talsfilosofen Friedrich Hegel, som var en av de första som insåg att den moderna friheten kom till priset av gemenskap.
Vad gäller tipsen, så nämner Joel tre nya böcker om baptism. Mats Larssons avhandling Wi kristna unga qvinnor att ladda ner här. Fredrik Wenells Omvändelsens skillnad finns här. Sune Fahlgrens Vatten är tjockare än blod kan rekvireras från Din Bok Örebro.
Mer information om temadagen ”Att förstå IS/Daesh” den 12 november, med bland andra Bitte Hammargren, finns här.
Till nästa gång läser vi Släpp fången loss. ”Gud” bland metaforer och apofatiska provisorier (Verbum förlag) av ärkebiskop emeritus K G Hammar. Läs gärna med oss, och kommentera & diskutera på sociala medier med taggen #läsarpodden.