Läsarnas julkalender: Lucka 11

Jan Wellens de Cock, Den helige Antonius frestas.

Allvarsstunden

Den välsinnade politruken: Kamrat kristen, kan du i klarspråk berätta för mig vad ni kristna håller på med? Vad vill ni egentligen uppnå i vår värld? Vari ser ni ert existensberättigande? Vad är ert uppdrag?

En kristen: Till att börja med är vi människor som alla andra, som samarbetar i byggandet av framtiden.

Politruk: Det första kan jag tro, och det andra får jag hoppas på.

Kristen: Vi har nämligen sedan alldeles nyss blivit ”öppna mot världen”, och några av oss har till och med på allvar omvänt oss till världen.

Politruk: Det där låter som förtäckt prästsnack. Det vore ju bättre om ni, ”människor som alla andra”, först hade omvänt er till en anständig existensform. Men till saken: varför är ni ännu kristna?

Kristen:  Vi är myndiga kristna nuförtiden; vi tänker och handlar utifrån eget moraliskt sinne.

Politruk: Det får jag allt hoppas, när ni nu utger er för att vara människor. Men tror ni inte på något särskilt?

Kristen: Det är inte så viktigt. Vad som gäller är Ordet i tiden, och där ligger betoningen idag på kärleken till nästan. Den som älskar sin nästa älskar Gud.

Politruk: Om Gud nu hade existerat ja. Men eftersom han inte existerar, älskar ni förstås inte honom.

Kristen: Vi älskar honom implicit, inte som ett objekt.

Politruk: Jaha, er tro har alltså inget objekt. Vi gör framsteg. Saken klarnar.

Kristen: Riktigt så enkelt är det ändå inte. Vi tror på Kristus.

Politruk: Och honom har jag hört talas om. Men det verkar som att man historiskt sett vet förbaskat lite om honom.

Kristen: Visst. Praktiskt taget ingenting. Därför tror vi mindre på den historiske Jesus och mer på kerygmats Jesus.

Politruk: Kerygma? Vad är det för ett ord? Kinesiska?

Kristen: Grekiska. Det är budskapets förkunnande. Vi känner oss träffade av trosbudskapets tilltal.

Politruk: Och vad innehåller då detta budskap?

Kristen: Det kommer an på hur man träffas av det. Det kan förmedla syndernas förlåtelse. Sådan var i vilket fall urkyrkans erfarenhet. Hon måste ha letts till detta genom händelserna runt den historiske Jesus, som vi förvisso inte vet tillräckligt om för att vara säker på att han …

Politruk: Och ni kallar detta ”omvändelse till världen?” Ni är då samma luddiga dunkelhuvuden som alltid. Och med sådant diffust pladder skulle ni samarbeta i världsbyggandet?

Kristen (spelandes sitt sista trumfkort): Vi har Teilhard de Chardin! Han har stort inflytande i era kretsar!

Politruk: Vi hade redan honom själva. Vi behövde inte förvärva honom från er först. Men gott så, att ni äntligen har kommit så här långt. Gör er bara av med det mystiska krimskrams som inte har något med vetenskap att göra så kan vi ägna oss tillsammans åt Evolutionen. De andra historierna vill jag inte ha att göra med. När ni själva vet så litet om dem är ni inte särskilt farliga, trots allt. Ni besparar oss kulor. Vi har mycket nyttiga läger i Sibirien där ni kan få bevisa er människokärlek och samarbeta effektivt för Evolutionen. Av detta kommer det mer gott än från era lärosäten och pulpeter.

Kristen (något besviken): Ni underskattar kristendomens eskatologiska dynamik. Vi förbereder det kommande Gudsriket. Vi är den sanna världsrevolutionen. Egalité, liberté, fraternité: detta är ursprungligen vår sak.

Politruk: Synd att andra tvingats kämpa den striden för er. I eftertankens värld är det inte svårt att vara på rätt sida. Er kristendom är inte värd ett öre.

Kristen: Du är med oss! Jag vet allt vad du är. Jag menar ärligt att du är en anonym kristen.

Politruk: Var inte fräck. Nu har jag förstått nog: ni kristna har avskaffat er själva och därmed besparat oss mödan att förfölja er. Lämna mig nu ifred.

 

– Hans Urs von Balthasar, Cordula oder der Ernstfall (1966). Min översättning.

1 reaktion på ”Läsarnas julkalender: Lucka 11

  1. Den som vill sätta bäst före-datum runt 1989 på detta brottstycke till satirtext borde först vända sig till ursprunget: en bok som i fem korta kapitel gör klart att så inte är fallet. Ideologiernas tid är inte över. På engelska är titeln ”The Moment of Christian Witness”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.