Läsarna som podd

2015-08-05 13.15.44-1

I september tar vi det nästa steget för den här bloggen då vi startar podden Läsarna. Det blir en bok- och teologipodd där två av oss, Joel Halldorf & Patrik Hagman, har månatliga samtal om böcker som vi läst.

Podden produceras av tidningen Dagen i samarbete med Teologiska högskolan Stockholm (och, givetvis, Läsarna.se). Det är väldigt glädjande att de på detta sätt vill stödja det offentliga teologiska samtalet!

För oss blir podden ett sätt att förena passionerna läsning & teologiska samtal. Dessutom får vi en chans att utforska hur teologiska samtal kan föras i offentligheten. Det teologiska samtalet är ett öppet, sökande samtal som bedrivs inom vissa ramar – eller kanske snarare med anknytning till vissa givna värden. Det skiljer sig en del från genren debatt, i synnerhet som debatter numera tenderar att föras i tidningar och sociala medier. I det teologiska samtalet finns sanningar att hålla sig till, men samtidigt en ödmjukhet som har att göra med att de sanningar vi  formulerar aldrig är det sista ordet. De avslutar inte konversationerna, utan öppnar upp mot djup som vi får utforska.

Vi kommer att spela in ett program i månaden, och varje program ägnas åt en bok. Vilken bok det är annonseras en månad i förväg, så att de som vill kan skaffa boken och läsa tillsammans med oss. (Man ska dock inte behöva ha läst boken för att ha utbyte av podden!) Skicka gärna  in frågor och funderingar, till joel punkt halldorf at dagen punkt se eller på twitter till @joelsh eller @patrikahagman. På så sätt blir detta, för dem som vill, också lite av en bokklubb!

Den första bok vi kommer läsa är Sapiens: En kort historik över mänskligheten av Yuval Harari. Det är en fascinerande genomgång av mänsklighetens historia, från gryningen i Afrika för 200,000 år sedan fram till idag. Yuval har teorier om allt: jordbruk, skriftspråk, imperier, religion och pengar. Man lär sig massor, och får mycket att tänka på. Inte minst Hararis framtidsscenarier: ”Historien började när människorna uppfann gudar och kommer att upphöra när människorna blir gudar.”

3 reaktioner på ”Läsarna som podd

  1. Spännande! Ska bli kul att följa podden. Antar följaktligen att första avsnittet släpps om ca en månad?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.