Läsarna på bokmässan – bildning och fromhet

Var skall sleven vara om inte i grytan? Och var skall Läsarna vara om inte på Bokmässan? Jag tänkte traditionsenligt tipsa om några höjdpunkter från bokmässan och i år lägger jag fokus på just Läsarnas medverkande i det publika samtalet.

Till att börja med diskuterade Joel Halldorf religionens plats i samhället på Expressens scen med journalisten, och sekularisten, Andreas Ekström. En diskussion som både var intressant och respektfull, något som är tämligen ovanligt i denna tidsålder.

 

På Svenska kyrkans scen ”Se Människan” samtalade Patrik Hagman med Agneta Lagercrantz om sin mycket populära bok ”Söndagsskola för vuxna”.

Och som vanligt har Svenska kyrkan lagt upp alla ca 70 samtal från samma scen på sin youtubekanal, Patti Smith och KG Hammar, Ärkebiskop Antje Jackélen och Karen Armstrong,  Niklas Rådström om sin nya bok ”En Marialegend”, Carl- Göran Ekerwald om Rumi, Nina Björk, Lena Andersson, Kristina Kappelin om Påven och mycket mycket mer.

Och själv pratade jag på samma scen med Malte Persson och, som synes härnedan, med Liv Strömquist om serietecknarna som de nya profeterna och om henne själv som teolog, ett ämne som också berörts i läsarpodden om hennes bok ”Kunskapens frukt”.

Även i år fick jag också förtroendet att leda den litterära gudstjänsten från bokmässan med titeln ”Allas värld är alltid ny”, en titel hämtad ifrån poeten Lotta Olssons barnbok, tillika skapelseepos, ”Mitt bland stjärnor” .

Här är allt för första gången
skrattet, gråten, fågelsången.
Här är dagen som ska gry.
Allas värld är alltid ny.

Medverkade gjorde även poeten Bob Hansson och författaren Elsie Johansson.

Sen avslöjades också att temat för nästa års bokmässa är Bildning (och Finland, vilket borde göra Patrik Hagman självskriven gäst nästa år). Och i samband med 2017 års Lutherjubileum innebär det ett ännu större fokus för kyrkliga frågor. För bildning och fromhet!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.