Läsarhövdingen Lewi Pethrus

lewi-pethrus-1327788070

Idag är det 40 år sedan läsarhövdingen Lewi Pethrus gick ur tiden, och det vill vi på Läsarna såklart uppmärksamma.

Pethrus förhållande till läsning och bildning var kluvet. Han var baptist, sprungen ur 1800-talets läsarrörelse och formades av sin tidiga läsning av Bibeln, givetvis, liksom av predikanter som Finney, Moody och Torrey. Han fortsatte att läsa livet igenom, och startade bland annat två bokförlag, en veckotidning, en dagstidning och ett antal magasin. Han skrev otaliga böcker – och i dem refererade han gärna till någon professor som han nyss läst och vars rön han menade stödde Pingströrelsens budskap.

Samtidigt var han kritisk till bildning via universitet och teologiska seminarier. Hans skarpa avfärdanden av dessa år 1929/30 bottnade i en kyrkopolitisk strid, men argumenten hämtade LP från en idealistisk, nästan romantisk världsbild. Institutioner var fabriker som likriktade människor och förstörde det unika i dem, menade LP. De gjorde pastorerna till bleka kopior, inte färgstarka original.

Kritiken har visserligen något naivt över sig, men är samtidigt värd att fundera på. Pethrus hade inte bara ögonen på det kunskapsinnehåll som högskolorna förmedlade, utan på institutionerna som ”kunskapsfabriker”. Vad innebär bildning på dessa kolossala institutioner? Hur gör man för att ägna sig åt formation – för det måste väl vara målet? – utan att likrikta?

Mer om Lewi Pethrus: Har idag en understreckare om pingstledarens resa från marginalitet till respektabilitet här. Och här kan man läsa hans synaxarium.

 

1 reaktion på ”Läsarhövdingen Lewi Pethrus

  1. Är det bara jag som tycker att Pethrus är väldigt lik Michel Foucault på den här bilden?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.