Kerstin Ekman om bildningsarvet och läseriet

Det är heller inte så dumt att läsa om böcker, som vuxen. Kanske kan man bara känna den där riktigt intensiva närvaron i texten när man läser om, när drivet framåt har lagt sig, när man är äldre och kanske har gjort de där erfarenheterna som litteraturen berättar om. Eller till och med se att något är banalt, och just därför intressant. Jag läste Thomas Manns ”Bergtagen” när jag fortfarande gick i skolan, där var en passage på franska som jag trodde gömde något väldigt intimt och laddat. Men när jag läste samma stycke senare i livet såg jag att där inte stod något särskilt alls, snarare beskriver Mann det outtalade som kan finnas i en banal konversation. Jag tror tamigfan att man blir lite klokare med åren!

Läs resten av samtalet med Kerstin Ekman här.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.