George Herbert och kärleken

LOVE bade me welcome; yet my soul drew back,
Guilty of dust and sin.
But quick-eyed Love, observing me grow slack
From my first entrance in,
Drew nearer to me, sweetly questioning
If I lack’d anything.

’A guest,’ I answer’d, ’worthy to be here:’
Love said, ’You shall be he.’
’I, the unkind, ungrateful? Ah, my dear,
I cannot look on Thee.’
Love took my hand and smiling did reply,
’Who made the eyes but I?’

’Truth, Lord; but I have marr’d them: let my shame
Go where it doth deserve.’
’And know you not,’ says Love, ’Who bore the blame?’
’My dear, then I will serve.’
’You must sit down,’ says Love, ’and taste my meat.’
So I did sit and eat.

(George Herbert)

 

Det är kanske en enkel dikt, denna ’Love’ av den anglikanske prästen och poeten George Herbert, men det är likväl en dikt som hållit mig samma många gånger. Evangeliet är ju enkelt. Vem som helst kan förstå det: man behöver inte vara teolog, man behöver inte kunna grekiska, arameiska eller hebreiska. Kristi inbjudan är precis så generös som Herbert beskriver här ovan: ”You must sit down and taste my meat”.

George Herbert studerade vid Trinity College i Cambridge, en gata bort från mig. Om jag lutar mig ut genom fönstret kan jag nästan se spirorna ovanför hustaken. Jag undrar om han gick här, regniga novemberkvällar som denna, kanske runt första advent, kanske med frusna händer i fickorna. Han var god vän med Nicholas Ferrar, mannen som grundade en anglikansk kommunitet i Little Gidding, känd från T.S. Eliots dikt med samma namn. Det var Ferrar som såg till att Herberts poesi publicerades efter hans tidiga död 1633, vid 39 års ålder.

Om man bara lämnade efter sig en dikt, så kunde man vara glad om den bara var hälften så bra, så direkt och vacker, som ’Love’. Det sades om George Herbert att han var en omtänksam präst och människa, att han älskade sin församling. Jag har inte svårt att föreställa mig det. Det är just den här skriftens klara enkelhet som kyrkan behöver. George Herbert skriver berättelsen om kärleken som räddar undan döden.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.