Cavanaugh, Trägårdh & Läsarna på Google books

cavanaugh bjarka

Bild: William Cavanaugh intervjuas av Maria Ledstam på Bjärka-Säby 2012.

År 2012 anordnade det som skulle bli läsarna en konferens på Bjärka-Säby med bland andra William Cavanaugh och Lars Trägårdh . Det dokumenterades i boken Between the Staten and the Eucharist. Free Church Theology in Conversation with William T. Cavanaugh (Wipf and Stock, 2014). Denna finns nu tillgänglig som helhet på Google Books – denna fantastiska tjänst!

I boken diskuterar ett gäng teologer (plus Trägårdh…) förutsättningarna för att vara frikyrka i Sverige. Det handlar både om styrkor och underskott i det frikyrkliga arvet (eller arven), och om specifika utmaningar som den svenska moderniteten (inkl. ”the Swedish theory of love”) ställt dessa kyrkor inför.

En av behållningarna är givetvis Cavanaughs slutkapitel, där han ställer den ”svala svenska tilliten” (Trägårdhs begrepp) i relation till det kristna kärleksbudet. Trägårdhs artikel är faktiskt inte hans föredrag från Bjärka, utan en ny text som han skrev för att respondera på Cavanaughs kommentarer till hans egen forskning på Bjärka. Dialogen mellan Trägårdh & Cavanaugh är spännande: ett möte mellan två politiska hållningar  (libertarian och kommunitarian skulle man säga, men ingen av dem skulle väl gå med på att kallas det) som sällan kommer fram i den svenska debatten. Den fortsatte också på ett intressant sätt när boken släpptes 2014, genom ett seminarium med dem båda på Ersta (en händelse som bl.a. dokumenterades av DN.)

Rättelse: tydligen kommer man inte åt hela boken på Google-books än, utan omkring 50 sidor. Alltid nåt! 🙂

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.