Bloggtips: Konstnären som teolog


Min församling i Lund, Sankt Thomas av Aquino, rymmer så många fantastiska människor. I vår kyrkokör sjunger till exempel ikonmålaren Lars Gerdmar, som nog är bekant för de flesta av er. Han sägs vara Bäst i Sverige inom sitt gebit (även om det också sägs att ”bäst” egentligen inte är en teologisk kategori!). Hans ikoners alldeles säregna estetik manar till bön och eftertanke.

Nu har Lasse dessutom blivit med blogg, och jag vill särskilt rekommendera ett av hans blogginlägg – ”Världen som ikon” – som handlar om Mysteriet Människans så kallade ”materialitet”. Citat:

Det fysiska, biologiska livet är i den troendes ögon ej blott och bart en naturnödvändighet. Enligt henne är skapelsen och materien i sig buren av det mirakulöst förtätade. Dess bländande skönhet och hisnande djup, alla dess underliga substanser och energikonstellationer, som oupphörligt sluter sig samman, modelleras och besjälas, som glödande framträder i form, färg och rörelse, fascinerar, fängslar.

Och passa för all del på att beställa en ikon av honom!

 

2 reaktioner på ”Bloggtips: Konstnären som teolog

  1. Uppskattar mycket era brev, kommentarer och tips, som kommer till min e-post. Jag lär känna författare, teologer och får länkar till musik, händelser, bordsamtal och konst. Hälsningar
    Kiell Tofters
    Pastor Centrumkyrkan Heby

    1. Tack Kiell för uppskattningen, det är just det där, som du beskriver, som är vår blygsamma avsikt med Läsarna-bloggen!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.